GSA

  • O nas
    • Ambasadorzy GSA
      • Paula Banot
      • Natalia Czajkowska
      • Adam Piwko
    • Praca w GSA
  • Kronika GSA
  • Kursy i szkolenia
    • Kursy online
      • Aktywna na siłowni
      • Dietetyka sportowa
      • Historia NIEjednego pośladka
      • Programowanie treningu siłowego
      • Programowanie treningowe w praktyce
    • Kurs trenera personalnego
    • Kurs instruktora pływania
    • Kurs instruktora wspinaczki
    • Kurs instruktora pole dance
    • Fitness
      • Kurs instruktora fitness I
      • Fitness pump
    • Metody treningowe
      • Programowanie treningu siłowego
      • Programowanie treningowe w praktyce
      • Aktywna na siłowni
      • Sprawność poprzez ruch
      • Metodyka treningu kettlebell
      • Metodyka treningu upper body
      • Metodyka treningu lower body
      • Układanie i analiza planów treningowych
      • Układanie i analiza planów treningowych poziom II
      • Fitness pump
    • Dietetyka
      • Dietetyka sportowa
  • Kadra
    • Mateusz Babiak
    • Katarzyna Bielecka
    • Dawid Bukiel
    • Jarosław Drzewiecki
    • Bartosz Florczak
    • Paweł Głuchowski
    • Robert Grabowicz
    • Dariusz Harmaciński
    • Marek Kuś
    • Tomasz Niemczura
    • Mateusz Otta
    • Mateusz Stachurski
    • Paweł Szamocki
  • FAQ
  • eGSA
  • Kontakt

Nabiał w diecie

/ Published in Kroniki GSA

Nabiał w diecie

nabiał

Powyższy temat jest jak rzeka. Długi, kręty i dla każdego inny do interpretacji. Ale odpowiedź powinna być krótka. Nabiał nie jest ważnym źródłem białka. Ba. W diecie sportowców powinniśmy wystrzegać się nabiału jako bogatego źródła protein do kształtowania naszej sylwetki. Wielu z Was zadaje sobie teraz pytanie: „No ale kiedyś wszyscy jedli nabiał i jakoś to było…” Tak, wiem. Sam spożywałem chude twarogi w ilości pół kilo po zakończonej sesji treningowej myśląc, że moje mięśnie diametralnie zwiększą swoje rozmiary. Niestety, czasy się zmieniają. Popadamy w mity żywieniowe, którymi możemy, ale nie musimy się sugerować. Wiele z nich dotyczy nabiału. Postaram się w skrócie wyjaśnić powyższy temat.

Na początku określamy jakiego białka potrzebuje nasz organizm. Najbardziej popularne białka, które dostarczamy dla swojego układu pokarmowego to białka zwierzęce i roślinne. Te pierwsze to wszelkiego rodzaju mięsa tj.: drób, wołowina, jagnięcina, dziczyzna itp. Roślinne z kolei to serki wiejskie, jogurty, mleko, soja itp. Zdecydowanie lepszą opcją dla naszego organizmu pod kątem budulcowym jest dostarczanie białek zawierających jak największy aminogram, czyli produkt, w którym znajduje się najwięcej przyswajalnych przez nasz organizm aminokwasów. To one tworzą białka.  Nie jesteśmy na lekcji biologii, żeby tłumaczyć mechanizm budulcowy naszych mięsni. Skupmy się na tym, dlaczego nabiał nie jest polecany dla Was jako sportowców lub osób chcących zadbać o swoją sylwetkę.

Na produktach mlecznych chował się niejeden z Was. Mama czy babcia tłumaczyły Wam, żeby pić mleko. Powstawały kampanie społecznościowe namawiające do spożywania tego produktu. Co się stało, że nagle mamy taką nagonkę i hejt na nabiał? Po pierwsze, ludzie zaczęli zyskiwać świadomość w aspekcie alergii, wywoływanych w wyniku przyjmowania produktów mlecznych. Bardzo duży odsetek ludzi posiada uczulenia, skutkiem których są: biegunki, bóle brzucha, wzdęcia czy gazy.  Czemu tak się dzieję, a kiedyś było wszystko ok? Dwa najprostsze powody. Kiedyś mleko i produkty mleczne to było faktycznie to, co kupowaliście. Teraz są to produkty „mlekopodobne” zawierające tyle „E” ile cała tablica Mendelejewa. Drugą przyczyną, przez którą nie powinniśmy nagminnie sięgać po produkty mleczne, jest nietolerancja laktozy. Laktoza to tzw. cukier mleczny. Bardzo wiele osób cierpi na powyższe schorzenie. W skrócie ujmując, nasz organizm potrzebuje enzymu, który rozłoży ten dwucukier. Dokładnie opisując potrzebujemy laktazy. Do trzeciego roku życia mamy bardzo dużo powyższego enzymu . Po trzecim roku życia stopniowo zanika. Jeżeli po spożyciu mleka będziesz miał jeden z powyższych objawów, możesz wnioskować że masz wystarczającej ilości enzymu o nazwie laktaza. A co dzieje się z naszym mlekiem, które nie zostaje odpowiednio rozłożone?? Gnije i fermentuje w naszych jelitach, wywołując różne dolegliwości.

Czynników, które nie przemawiają za sięganiem po produkty mleczne jest wiele. Nabiał wywołuje  alergie, zawiera leki, sterydy, hormony czy antybiotyki, podawane krowom czy aplikowane wprost do mleka i wyrabianych z niego produktów.

Reasumując. Możemy sięgać po produkty mleczne. Ale pamiętajcie – jeśli chcecie kształtować własne ciało, wybierajcie produkty zawierające jak największy aminogram. Tutaj, niestety, wszyscy weganie i wegetarianie będą oburzeni, ale taka jest prawda. W większości przypadków nasze samopoczucie po odstawieniu mięsa będzie lepsze. Gwarantuję, że do czasu. Nasz organizm potrzebuje budulcu, z którego sami zostaliśmy stworzeni.

OSTATNIE ARTYKUŁY

  • programowanie treningowe

    Programowanie treningowe, czyli 8 rzeczy, o których musisz wiedzieć

    Programowanie treningowe, układanie treningu cz...
  • efekt dunninga - krugera

    A Ty w którym miejscu jesteś?

    A Ty w którym miejscu wykresu umieścisz siebie?...
  • nie bądź trenerem

    Trenerze! Przestań być trenerem!

    Trenerze❗ Przestań być trenerem‼ Nie chodzi mi ...
  • kuba materla

    Testy funkcjonalne

      Wstęp. Test FMS – szczegółowy opis. FMS w pra...
  • testosteron ponad normę

    Nadmiar teścia, czyli testosteron ponad normę

    Ponieważ testosteron wykazuje szereg pozytywnyc...

MASZ DODATKOWE PYTANIA?

Porozmawiajmy! Rozwiejemy Twoje Wszelkie wątpliwości!

GLOBAL SPORT ACADEMY

+48 733 99 89 79
Email: kontakt@gsacademy.pl

Global Sport Academy
Grabiszyńska 163/127
53-439 Wrocław

Przydatne linki

  • Kronika GSA
  • Programowanie treningu siłowego
  • Dietetyka sportowa
  • O GSA
  • FAQ
logo GSA
  • GET SOCIAL
GSA

© 2020 All rights reserved.

TOP
Bardzo lubimy ciasteczka. Mamy nadzieję, że Ty również. Gdybyś jednak uznał, że jesteś fit, możesz wyłączyć obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies na naszej stronie znajdziesz w Polityce PrywatnościOk