Fitlifestyle to nie tylko treningi i stereotypowy kurczak z ryżem. To także fit desery! Bardzo ciekawy przepis otrzymaliśmy już bardzo dawno temu. Sami go stosujemy z powodzeniem i szczerze możemy polecić jako fit deser. Fit ptasie mleczko kokosowe.
Coraz więcej osób decyduje się na różne diety, w tym bezmleczne. Osoby, które pragną wykluczyć krowie mleko z diety, poszukują różnych zamienników. W tej roli sprawdza się świetnie np. mleko kokosowe, czyli podstawa naszego ptasiego mleczka fit. Nasz przepis jest w całości bezmleczny, bez laktozy i bez glutenu. W dodatku w pełni fit! Ptasie mleczko fit to doskonała pozycja między innymi dla alergików i fitfreaków.
Przejdźmy do konkretów.
Składniki:
3 łyżki nasion chia
ksylitol
puszka mleka kokosowego 400ml
laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny
olej kokosowy
kakao
woda
Wykonanie.
Mleczko kokosowe podgrzewamy w garnku. Do podgrzanego mleczka dodajemy ksylitol, nasiona chia oraz laskę wanilii. Gdy mleko z nasionami będzie już bardzo ciepłe, dodajemy żelatynę, rozpuszczoną uprzednio w 3 łyżkach wrzącej wody. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i zdejmujemy z palnika. Gotową masę przelewamy do naczynia (foremki), w którym nasz deser nabierze ostatecznego kształtu. Ze swojej strony proponujemy silikonowe foremki na babeczki (są praktyczne, a i gotowe fit ptasie mleczko nabiera atrakcyjnego kształtu). Następnie zalane foremki umieszczamy w zamrażalniku na czas nie krótszy, niż dwie godziny.
Mamy już nasze fit ptasie mleczko. Teraz czas na… polewę. W niewielkim naczyniu podgrzewamy 3 łyżki oleju kokosowego i mieszamy z łyżką kakao. Opcjonalnie możemy wzbogacić polewę ksylitolem, jednak nie jest to konieczne. Tak przygotowaną polewą oblewamy nasze babeczki i ponownie umieszczamy całość w zamrażalniku. Gdy całość się ze sobą dokładnie zwiąże – fit ptasie mleczko możemy uznać za gotowe. Smacznego!