GSA

  • Książka GSA
  • GS Pro
  • Kursy i szkolenia
    • Najbliższe szkolenia
    • Kursy online
      • Biomechanika w praktyce. Poziom podstawowy.
      • ABC kształtowania pośladków
      • Programowanie treningu siłowego
      • Programowanie długofalowe
      • ABC kształtowania kobiecej sylwetki
      • Optymalizacja ćwiczeń w treningu siłowym
      • Prowadzenie klienta krok po kroku
      • Psychologia motywacji
      • Układanie planu treningowego krok po kroku
      • Układanie planu treningowego krok po kroku cz.2
      • Programowanie treningowe dla kobiet
      • Optymalizacja treningu i diety przy otyłości
      • Jak wykonać testy funkcjonalne w 15 minut
      • Dobór ćwiczeń od A do Z
      • ABC Objętości treningowej
      • Atlas ćwiczeń dla mężczyzn
      • Atlas ćwiczeń dla kobiet
    • Kurs trenera personalnego
    • Kurs trenera medycznego
    • Kurs instruktora fitness
    • Kurs instruktora pole dance
    • Szkolenia stacjonarne
      • Metodyka treningu grupowego
      • Metodyka treningu kettlebell
      • Trening medyczny
      • Kształtowanie kobiecej sylwetki
      • Podstawy przygotowania motorycznego
    • Ankieta trenerska
    • Dietetyka
      • Suplementacja w sporcie
      • Żywienie kobiet aktywnych
      • Podstawy dietetyki sportowej
      • Układanie planu dietetycznego krok po kroku
      • Dietetyka sportowa
      • Optymalizacja treningu i diety przy otyłości
      • Dieta młodego sportowca
      • Prowadzenie dietetyczne krok po kroku
      • Insulinooporność w pigułce
  • Dofinansowania w GSA
  • Logowanie do eGSA
  • Kontakt

Insulinooporność

/ Published in Kroniki GSA

Insulinooporność

Dziś temat mocno na czasie, kontrowersyjny i często bardzo błędnie i pochopnie definiowany, dlaczego? O tym poniżej! ⬇️ Poświęć kilka minut dla swojej świadomości. 👨‍⚕️

Z definicji insulinoopornością (IO) określa się zaburzenia homeostazy glukozy, polegające na zmniejszeniu wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy.

Warto zaznaczyć, że rozróżnia się trzy rodzaje zaburzeń, które prowadzą do oporności na działanie insuliny:
✔insulinooporność przedreceptorową,
✔receptorową
✔poreceptorową.

IO może mieć również postać obwodową i wątrobową. Obwodowa insulinooporność rozwija się w mięśniach szkieletowych i tkance tłuszczowej. 💪🍔🌭 Objawia się to upośledzeniem wychwytu i utylizacji glukozy przez mięśnie szkieletowe oraz nasileniem lipolizy w tkance tłuszczowej, co w konsekwencji prowadzi do zwiększonego uwalniania wolnych kwasów tłuszczowych.
Postać wątrobowa dotyczy hepatocytów i powoduje niekontrolowane nasilenie wątrobowej glikogenolizy i glukoneogenezy oraz wytwarzanie frakcji VLDL cholesterolu i triglicerydów.

Obecnie istnieje ogromna ilość kontrowersji związanych z diagnostyką insulinooporności, jest to związane z dużym zainteresowaniem tym tematem w ostatnich czasach, a także brakiem jednoznacznych wytycznych dotyczących diagnostyki tego stanu. 🤯

Za złoty standard oceny IO uznaje się hiperinsulinemiczną euglikemiczną klamrę metaboliczną, która pozwala bezpośrednio ocenić zależne od insuliny zużycie glukozy w tkankach. Jednak stopień skomplikowania i czasochłonność tej metody, wyklucza ją raczej z codziennej diagnostyki, jest ona często wykorzystywana w badaniach naukowych.

Istnieją metody oceny IO poprzez test OGTT, nie jest to jednak metoda odzwierciedlająca dokładnie stopień insulinooporności.☝️
Wynika to z faktu, że na wyniki testu poza wrażliwością tkanek na insulinę, ma wpływ również wydzielanie insuliny przez komórki β trzustki, wchłanianie podanej glukozy z przewodu pokarmowego i wątrobowe wytwarzanie glukozy, które w warunkach przeprowadzenia testu, nie jest całkowicie zahamowane. 🤷‍♂️

Szersze zastosowanie w praktyce klinicznej, a także w badaniach naukowych mają wskaźniki wyliczane na podstawie stężenia glukozy i insuliny na czczo. Do tych metod zalicza się wskaźnik HOMA – IR, który wylicza się ze wzoru:
✔HOMA-IR = (Ins [µj./ml] × Gl [mmol/l]) / 22,5
✔HOMA-IR = (Ins [µj./ml] × Gl [mg/dl]) / 405

U osób o prawidłowej wrażliwości tkanek na insulinę HOMA=1. Natomiast większość autorów przyjmuje wartość = 2,5, która pozwala rozpoznać IO. Jednak z uwagi na pulsacyjny charakter wydzielania insuliny, warto powtórzyć badanie 3-4 razy i bazować na całościowym obrazie klinicznym pacjenta. 🙏

Wskaźnik HOMA-IR ma wysoką korelację z wynikami hiperinsulinemicznej, euglikemicznej klamry metabolicznej.

Zwiększone stężenie insuliny/peptydu C na czczo jest pośrednim wskaźnikiem insulinooporności, ale tylko wtedy, gdy zachowana jest czynność wydzielnicza komórek β trzustki. W miarę wyczerpywania rezerw wydzielniczych komórek β, w upośledzonej tolerancji glukozy i cukrzycy typu 2, stężenie insuliny/peptydu C na czczo przestaje odzwierciedlać wrażliwość tkanek na insulinę.

U większości pacjentów poziom insuliny na czczo powyżej 10, może już świadczyć o jakiś zaburzeniach związanych z insuliną. Warto jednak pamiętać o dużej pokorze, powtórzeniu wyników, pełnej ocenie stanu klinicznego pacjenta, a decyzje zostawić specjalistom. 👨‍⚕️☝️

Bartosz Florczak

OSTATNIE ARTYKUŁY

  • Jak pokonać syndrom oszusta na starcie kariery trenera?

    Czy naprawdę jesteś „nie dość dobry”, czy tylko...
  • Motywacja to za mało. Co naprawdę napędza rozwój trenera personalnego?

    Zacznijmy od tego, że motywacja to… zapał...
  • Kiedy klient nie wraca: Jak sobie radzić z odmową, rezygnacją i krytyką?

    Psychologiczny poradnik dla początkujących tren...
  • Dlaczego warto zostać trenerem personalnym w 2025 roku?

    Wyobraź sobie, że codziennie wstajesz z ekscyta...
  • Okiem rekrutera, czyli najczęstsze błędy w CV trenerów, dietetyków i nie tylko…

    Co jakiś czas zgłaszają się do nas siłownie z p...

MASZ DODATKOWE PYTANIA?

Porozmawiajmy! Rozwiejemy Twoje Wszelkie wątpliwości!

GLOBAL SPORT ACADEMY

+48 733 99 89 79
Email: kontakt@gsacademy.pl

Global Sport Academy
Skarbowców 23a/119
53-025 Wrocław

Przydatne linki

  • Kronika GSA
  • Dietetyka sportowa
  • Programowanie treningu siłowego
  • GS Pro
  • O GSA
  • FAQ
logo GSA
  • GET SOCIAL
GSA

© GSA 2023 All rights reserved.

TOP