GSA

  • EBOOK Jak ułożyć dobry plan treningowy
  • O nas
    • Ambasadorzy GSA
      • Paula Banot
      • Natalia Czajkowska
      • Adam Piwko
    • Praca w GSA
  • Kronika GSA
  • Kursy i szkolenia
    • Kursy online
      • Aktywna na siłowni
      • Dietetyka sportowa
      • Historia NIEjednego pośladka
      • Programowanie treningu siłowego
      • Programowanie treningowe w praktyce
    • Kurs trenera personalnego
    • Kurs instruktora pływania
    • Kurs instruktora wspinaczki
    • Kurs instruktora pole dance
    • Fitness
      • Kurs instruktora fitness I
      • Fitness pump
    • Metody treningowe
      • Programowanie treningu siłowego
      • Programowanie treningowe w praktyce
      • Aktywna na siłowni
      • Sprawność poprzez ruch
      • Metodyka treningu kettlebell
      • Metodyka treningu upper body
      • Metodyka treningu lower body
      • Układanie i analiza planów treningowych
      • Układanie i analiza planów treningowych poziom II
      • Fitness pump
    • Dietetyka
      • Dietetyka sportowa
  • Kadra
    • Mateusz Babiak
    • Katarzyna Bielecka
    • Dawid Bukiel
    • Jarosław Drzewiecki
    • Bartosz Florczak
    • Paweł Głuchowski
    • Robert Grabowicz
    • Dariusz Harmaciński
    • Marek Kuś
    • Tomasz Niemczura
    • Mateusz Otta
    • Mateusz Stachurski
    • Paweł Szamocki
    • Bartosz Szyprowski
    • Mateusz Zimoch
  • FAQ
  • eGSA
  • Kontakt

Insulinooporność

/ Published in Kroniki GSA

Insulinooporność

Dziś temat mocno na czasie, kontrowersyjny i często bardzo błędnie i pochopnie definiowany, dlaczego? O tym poniżej! ⬇️ Poświęć kilka minut dla swojej świadomości. 👨‍⚕️

Z definicji insulinoopornością (IO) określa się zaburzenia homeostazy glukozy, polegające na zmniejszeniu wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy.

Warto zaznaczyć, że rozróżnia się trzy rodzaje zaburzeń, które prowadzą do oporności na działanie insuliny:
✔insulinooporność przedreceptorową,
✔receptorową
✔poreceptorową.

IO może mieć również postać obwodową i wątrobową. Obwodowa insulinooporność rozwija się w mięśniach szkieletowych i tkance tłuszczowej. 💪🍔🌭 Objawia się to upośledzeniem wychwytu i utylizacji glukozy przez mięśnie szkieletowe oraz nasileniem lipolizy w tkance tłuszczowej, co w konsekwencji prowadzi do zwiększonego uwalniania wolnych kwasów tłuszczowych.
Postać wątrobowa dotyczy hepatocytów i powoduje niekontrolowane nasilenie wątrobowej glikogenolizy i glukoneogenezy oraz wytwarzanie frakcji VLDL cholesterolu i triglicerydów.

Obecnie istnieje ogromna ilość kontrowersji związanych z diagnostyką insulinooporności, jest to związane z dużym zainteresowaniem tym tematem w ostatnich czasach, a także brakiem jednoznacznych wytycznych dotyczących diagnostyki tego stanu. 🤯

Za złoty standard oceny IO uznaje się hiperinsulinemiczną euglikemiczną klamrę metaboliczną, która pozwala bezpośrednio ocenić zależne od insuliny zużycie glukozy w tkankach. Jednak stopień skomplikowania i czasochłonność tej metody, wyklucza ją raczej z codziennej diagnostyki, jest ona często wykorzystywana w badaniach naukowych.

Istnieją metody oceny IO poprzez test OGTT, nie jest to jednak metoda odzwierciedlająca dokładnie stopień insulinooporności.☝️
Wynika to z faktu, że na wyniki testu poza wrażliwością tkanek na insulinę, ma wpływ również wydzielanie insuliny przez komórki β trzustki, wchłanianie podanej glukozy z przewodu pokarmowego i wątrobowe wytwarzanie glukozy, które w warunkach przeprowadzenia testu, nie jest całkowicie zahamowane. 🤷‍♂️

Szersze zastosowanie w praktyce klinicznej, a także w badaniach naukowych mają wskaźniki wyliczane na podstawie stężenia glukozy i insuliny na czczo. Do tych metod zalicza się wskaźnik HOMA – IR, który wylicza się ze wzoru:
✔HOMA-IR = (Ins [µj./ml] × Gl [mmol/l]) / 22,5
✔HOMA-IR = (Ins [µj./ml] × Gl [mg/dl]) / 405

U osób o prawidłowej wrażliwości tkanek na insulinę HOMA=1. Natomiast większość autorów przyjmuje wartość = 2,5, która pozwala rozpoznać IO. Jednak z uwagi na pulsacyjny charakter wydzielania insuliny, warto powtórzyć badanie 3-4 razy i bazować na całościowym obrazie klinicznym pacjenta. 🙏

Wskaźnik HOMA-IR ma wysoką korelację z wynikami hiperinsulinemicznej, euglikemicznej klamry metabolicznej.

Zwiększone stężenie insuliny/peptydu C na czczo jest pośrednim wskaźnikiem insulinooporności, ale tylko wtedy, gdy zachowana jest czynność wydzielnicza komórek β trzustki. W miarę wyczerpywania rezerw wydzielniczych komórek β, w upośledzonej tolerancji glukozy i cukrzycy typu 2, stężenie insuliny/peptydu C na czczo przestaje odzwierciedlać wrażliwość tkanek na insulinę.

U większości pacjentów poziom insuliny na czczo powyżej 10, może już świadczyć o jakiś zaburzeniach związanych z insuliną. Warto jednak pamiętać o dużej pokorze, powtórzeniu wyników, pełnej ocenie stanu klinicznego pacjenta, a decyzje zostawić specjalistom. 👨‍⚕️☝️

Bartosz Florczak

OSTATNIE ARTYKUŁY

  • cukrzyca

    Sport a cukrzyca – o czym należy pamiętać

    Coraz więcej osób choruje na cukrzycę. Dzięki r...
  • programowanie treningowe

    Programowanie treningowe, czyli 8 rzeczy, o których musisz wiedzieć

    Programowanie treningowe, układanie treningu cz...
  • efekt dunninga - krugera

    A Ty w którym miejscu jesteś?

    A Ty w którym miejscu wykresu umieścisz siebie?...
  • nie bądź trenerem

    Trenerze! Przestań być trenerem!

    Trenerze❗ Przestań być trenerem‼ Nie chodzi mi ...
  • kuba materla

    Testy funkcjonalne

      Wstęp. Test FMS – szczegółowy opis. FMS w pra...

MASZ DODATKOWE PYTANIA?

Porozmawiajmy! Rozwiejemy Twoje Wszelkie wątpliwości!

GLOBAL SPORT ACADEMY

+48 733 99 89 79
Email: kontakt@gsacademy.pl

Global Sport Academy
Grabiszyńska 163/127
53-439 Wrocław

Przydatne linki

  • Kronika GSA
  • Programowanie treningu siłowego
  • Dietetyka sportowa
  • O GSA
  • FAQ
logo GSA
  • GET SOCIAL
GSA

© GSA 2021 All rights reserved.

TOP