GSA

  • Kursy i szkolenia
    • Najbliższe szkolenia
    • Kursy online
      • ABC treningu medycznego w skoliozach
      • ABC Redukcji
      • Psychologia motywacji
      • Prowadzenie klienta krok po kroku
      • Układanie planu treningowego krok po kroku
      • Układanie planu treningowego krok po kroku cz.2
      • Współpraca z osobami otyłymi krok po kroku
      • Programowanie treningowe dla kobiet
      • Programowanie treningu siłowego
      • Jak wykonać testy funkcjonalne w 15 minut
      • Jak zaplanować rok treningów od A do Z
      • Aktywna na siłowni
      • Dobór ćwiczeń od A do Z
      • ABC Objętości treningowej
      • Programowanie treningowe w praktyce
      • Atlas ćwiczeń dla mężczyzn
      • Atlas ćwiczeń dla kobiet
    • Kurs trenera personalnego
    • Kurs trenera medycznego
      • Kurs trenera medycznego Wrocław
      • Kurs trenera medycznego Kraków
    • Ebook Układanie planów od podstaw
    • Kurs instruktora pole dance
    • Szkolenia stacjonarne
      • Metodyka treningu lower body
      • Metodyka treningu upper body
      • Podstawy przygotowania motorycznego
      • Trening medyczny
      • Aktywna na siłowni (stacjonarne)
      • Trening pośladków w praktyce
    • Dietetyka
      • Współpraca z osobami otyłymi krok po kroku
      • Układanie planu dietetycznego krok po kroku
      • Dieta młodego sportowca
      • Dietetyka sportowa
      • Prowadzenie dietetyczne krok po kroku
      • Insulinooporność w pigułce
      • Redukcja w pigułce
  • Kronika GSA
  • Dofinansowania w GSA
  • Logowanie do eGSA
  • Kontakt
    • Voucher prezentowy

Insulinooporność – fakty i mity

/ Published in Kroniki GSA

Insulinooporność – fakty i mity

insulinooporność

Pracując z klientami, chyba każdy z nas spotkał się przynajmniej raz z zaburzeniami takimi jak: insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna, cukrzyca.

Jednocześnie wraz ze wzrostem ilości chorych, powstaje wiele mitów dietetyczno-treningowych na temat zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Co więc może być prawdą, a co niekoniecznie?

 

  1. Tyję przez insulinę

 

Faktycznie, insulina jest hormonem sprzyjającym w organizmie „budowaniu”. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Problem w tym, że w insulinooporności następuje nadmierne jej wydzielanie, a co za tym idzie trudniej doprowadzić do spalania tkanki tłuszczowej. Jednak nie sama insulina prowadzi do nadmiernego tycia, a nadmiar przyjmowanej z pożywieniem energii.

  1. Węglowodany podczas treningu przy hipoglikemii reaktywnej

 

Jeśli Twój klient słabnie, czy mdleje podczas treningu, przyjrzyj się jego diecie. To często rzeczywiście oznaka hipoglikemii – zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi. Wtedy ratunkiem jest produkt, który szybko podniesie „cukier” – czyli izotonik, miód, suszone daktyle czy cukierek. Jednak następnym krokiem jest szukanie przyczyny, a nie niwelowanie skutków. Zadbaj o odpowiednią podaż węglowodanów o niskim indeksie w posiłku przed-treningowym, zamiast dodawać carbo, czy izotonik na trening. Najczęściej przyczyną zasłabnięć jest pomijanie posiłku przed wysiłkiem, lub jego nieodpowiednia kompozycja oraz zbyt intensywny wysiłek.

  1. W insulinooporności nie można wykonywać intensywnych treningów

 

Aktywność ruchowa jest niezwykle istotnym elementem prewencji i wspomagania leczenia gospodarki węglowodanowej. Wysiłek ma działanie przyrównywane do leków uwrażliwiając tkanki na działanie insuliny. Jednak jak w każdym przypadku, intensywność należy dopasować indywidualnie. Pamiętaj o tym, że gospodarka energetyczna osoby z insulinoopornością nie działa do końca prawidłowo, a wykorzystanie zmagazynowanej energii w postaci glikogenu jest utrudnione. Jeśli widzisz, że klient z zaburzeniami węglowodanowymi robi regres i staje się coraz słabszy zamiast notować postępy – wprowadź zmiany i zadbaj o jego dietę. Obserwacja w tym przypadku jest kluczowa.

  1. Dieta niskowęglowodanowa dla IO

 

O ile warto dostosować ilość przyjmowanych węglowodanów do codziennej aktywności i trybu życia klienta, o tyle nie można ich całkowicie eliminować. Wydaje się, że jeśli nie będziemy ich w ogóle spożywać, to organizm nie będzie produkował dużych ilości insuliny. Tymczasem węglowodany, szczególnie te złożone i o niskim indeksie glikemicznym polepszają insulinowrażliwość. Dodatkowo nie tylko węglowodany, ale także białko i tłuszcz generują wyrzuty insuliny. Co więcej, nadmiar tłuszczu w diecie osoby z IO prowadzi do pogorszenia wyników i zaburza wydzielanie kwasów tłuszczowych. Mniej tak, ale mało nie! 

Paulina Limanowska

OSTATNIE ARTYKUŁY

  • 5 ZASAD, KTÓRYCH MUSISZ SIĘ TRZYMAĆ PLANUJĄC SWÓJ ROK TRENINGOWY

    PIĘĆ RZECZY, BEZ KTÓRYCH NIE ZAPLANUJESZ ROCZNE...
  • Jak rozbudować poślad nie rozbudowując jednocześnie ud

    Dlaczego moje pośladki nie rosną? Krągłe, jędrn...
  • Budowanie relacji z podopiecznym

    Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego lu...
  • Jak podnieść ceny za treningi i nie stracić?

    Żyjemy w trudnych czasach. Galopująca inflacja ...
  • DOBRY PLAN TRENINGOWY – JAK GO UŁOŻYĆ, BY PRZYNOSIŁ OCZEKIWANE REZULTATY?

    Spora część trenujących ma jakiś plan treningow...

MASZ DODATKOWE PYTANIA?

Porozmawiajmy! Rozwiejemy Twoje Wszelkie wątpliwości!

GLOBAL SPORT ACADEMY

+48 733 99 89 79
Email: kontakt@gsacademy.pl

Global Sport Academy
Skarbowców 23a/119
53-025 Wrocław

Przydatne linki

  • Kronika GSA
  • Programowanie treningu siłowego
  • Dietetyka sportowa
  • O GSA
  • FAQ
logo GSA
  • GET SOCIAL
GSA

© GSA 2023 All rights reserved.

TOP