GSA

  • EBOOK Jak ułożyć dobry plan treningowy
  • O nas
    • Ambasadorzy GSA
      • Paula Banot
      • Natalia Czajkowska
      • Adam Piwko
    • Praca w GSA
  • Kronika GSA
  • Kursy i szkolenia
    • Kursy online
      • Aktywna na siłowni
      • Dietetyka sportowa
      • Historia NIEjednego pośladka
      • Programowanie treningu siłowego
      • Programowanie treningowe w praktyce
    • Kurs trenera personalnego
    • Kurs instruktora pływania
    • Kurs instruktora wspinaczki
    • Kurs instruktora pole dance
    • Fitness
      • Kurs instruktora fitness I
      • Fitness pump
    • Metody treningowe
      • Programowanie treningu siłowego
      • Programowanie treningowe w praktyce
      • Aktywna na siłowni
      • Sprawność poprzez ruch
      • Metodyka treningu kettlebell
      • Metodyka treningu upper body
      • Metodyka treningu lower body
      • Układanie i analiza planów treningowych
      • Układanie i analiza planów treningowych poziom II
      • Fitness pump
    • Dietetyka
      • Dietetyka sportowa
  • Kadra
    • Mateusz Babiak
    • Katarzyna Bielecka
    • Dawid Bukiel
    • Jarosław Drzewiecki
    • Bartosz Florczak
    • Paweł Głuchowski
    • Robert Grabowicz
    • Dariusz Harmaciński
    • Marek Kuś
    • Tomasz Niemczura
    • Mateusz Otta
    • Mateusz Stachurski
    • Paweł Szamocki
  • FAQ
  • eGSA
  • Kontakt

Insulinooporność – fakty i mity

/ Published in Kroniki GSA

Insulinooporność – fakty i mity

insulinooporność

Pracując z klientami, chyba każdy z nas spotkał się przynajmniej raz z zaburzeniami takimi jak: insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna, cukrzyca.

Jednocześnie wraz ze wzrostem ilości chorych, powstaje wiele mitów dietetyczno-treningowych na temat zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Co więc może być prawdą, a co niekoniecznie?

 

  1. Tyję przez insulinę

 

Faktycznie, insulina jest hormonem sprzyjającym w organizmie „budowaniu”. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Problem w tym, że w insulinooporności następuje nadmierne jej wydzielanie, a co za tym idzie trudniej doprowadzić do spalania tkanki tłuszczowej. Jednak nie sama insulina prowadzi do nadmiernego tycia, a nadmiar przyjmowanej z pożywieniem energii.

  1. Węglowodany podczas treningu przy hipoglikemii reaktywnej

 

Jeśli Twój klient słabnie, czy mdleje podczas treningu, przyjrzyj się jego diecie. To często rzeczywiście oznaka hipoglikemii – zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi. Wtedy ratunkiem jest produkt, który szybko podniesie „cukier” – czyli izotonik, miód, suszone daktyle czy cukierek. Jednak następnym krokiem jest szukanie przyczyny, a nie niwelowanie skutków. Zadbaj o odpowiednią podaż węglowodanów o niskim indeksie w posiłku przed-treningowym, zamiast dodawać carbo, czy izotonik na trening. Najczęściej przyczyną zasłabnięć jest pomijanie posiłku przed wysiłkiem, lub jego nieodpowiednia kompozycja oraz zbyt intensywny wysiłek.

  1. W insulinooporności nie można wykonywać intensywnych treningów

 

Aktywność ruchowa jest niezwykle istotnym elementem prewencji i wspomagania leczenia gospodarki węglowodanowej. Wysiłek ma działanie przyrównywane do leków uwrażliwiając tkanki na działanie insuliny. Jednak jak w każdym przypadku, intensywność należy dopasować indywidualnie. Pamiętaj o tym, że gospodarka energetyczna osoby z insulinoopornością nie działa do końca prawidłowo, a wykorzystanie zmagazynowanej energii w postaci glikogenu jest utrudnione. Jeśli widzisz, że klient z zaburzeniami węglowodanowymi robi regres i staje się coraz słabszy zamiast notować postępy – wprowadź zmiany i zadbaj o jego dietę. Obserwacja w tym przypadku jest kluczowa.

  1. Dieta niskowęglowodanowa dla IO

 

O ile warto dostosować ilość przyjmowanych węglowodanów do codziennej aktywności i trybu życia klienta, o tyle nie można ich całkowicie eliminować. Wydaje się, że jeśli nie będziemy ich w ogóle spożywać, to organizm nie będzie produkował dużych ilości insuliny. Tymczasem węglowodany, szczególnie te złożone i o niskim indeksie glikemicznym polepszają insulinowrażliwość. Dodatkowo nie tylko węglowodany, ale także białko i tłuszcz generują wyrzuty insuliny. Co więcej, nadmiar tłuszczu w diecie osoby z IO prowadzi do pogorszenia wyników i zaburza wydzielanie kwasów tłuszczowych. Mniej tak, ale mało nie! 

Paulina Limanowska

OSTATNIE ARTYKUŁY

  • programowanie treningowe

    Programowanie treningowe, czyli 8 rzeczy, o których musisz wiedzieć

    Programowanie treningowe, układanie treningu cz...
  • efekt dunninga - krugera

    A Ty w którym miejscu jesteś?

    A Ty w którym miejscu wykresu umieścisz siebie?...
  • nie bądź trenerem

    Trenerze! Przestań być trenerem!

    Trenerze❗ Przestań być trenerem‼ Nie chodzi mi ...
  • kuba materla

    Testy funkcjonalne

      Wstęp. Test FMS – szczegółowy opis. FMS w pra...
  • testosteron ponad normę

    Nadmiar teścia, czyli testosteron ponad normę

    Ponieważ testosteron wykazuje szereg pozytywnyc...

MASZ DODATKOWE PYTANIA?

Porozmawiajmy! Rozwiejemy Twoje Wszelkie wątpliwości!

GLOBAL SPORT ACADEMY

+48 733 99 89 79
Email: kontakt@gsacademy.pl

Global Sport Academy
Grabiszyńska 163/127
53-439 Wrocław

Przydatne linki

  • Kronika GSA
  • Programowanie treningu siłowego
  • Dietetyka sportowa
  • O GSA
  • FAQ
logo GSA
  • GET SOCIAL
GSA

© 2020 All rights reserved.

TOP
Bardzo lubimy ciasteczka. Mamy nadzieję, że Ty również. Gdybyś jednak uznał, że jesteś fit, możesz wyłączyć obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies na naszej stronie znajdziesz w Polityce PrywatnościOk